Dantų šaknų kanalų gydymas

Atgal

Dantų kanalų gydymas yra procedūra, kurios tikslas - pašalinti bakterijas kanalų sistemoje ir apsaugoti dantį bei aplinkinius audinius nuo infekcijos. Šaknies kanalas turi būti išvalytas ir užplombuotas. Žvėryno odontologijos klinikoje naudojami šiuolaikiniai gydymo būdai ir medžiagos, kurių pagalba galima užtikrinti sėkmingą dantų kanalų valymą ir gydymą.

KADA REIKALINGAS  DANTŲ ŠAKNŲ KANALŲ GYDYMAS?

Dantų kanalų gydymas gali būti reikalingas, kai:

  • Dantų karieso pažeisti dantys yra negydomi 

  • Dėl traumos (lūžis, sumušimas, vainiko įskilimas) būna sutrikdyta danties nervo limfos ir kraujo apytaka

  • Dantims atlikta daug plombavimų, kuomet užpildai buvo labai gilus ir arti nervo

Taip susidaro palankios sąlygos kauptis mikroorganizmams ir prasideda pulpos uždegimas - pulpitas. Esant tokiai situacijai, atsiranda poreikis išvalyti dantų šaknų kanalus. Jei infekuota pulpa nėra gydoma, gali įvykti danties lūžis ir infekcija išplisti į visą organizmą (žandikaulio kaulo uždegimą, kaklo pūlynus, sinusitą). 

KOKIUS SIMPTOMUS GALI SUKELTI DANTŲ KANALŲ UŽDEGIMAS?

Dažniausiai endodontinis dantų šaknų kanalų gydymas yra atliekamas tuomet, kai Pacientai patiria:

  • Dantų jautrumą liečiant dantis ar kramtant maistą

  • Dantų jautrumą šaltam ar karštam maistui ir gėrimams

  • Dantenų patinimą

  • Dantų spalvos pakitimą

  • Prie danties susiformavusį spuogelį/pūlinuką (fistulę)

Žinoma, kartais Pacientai nejaučia jokių simptomų. Tuomet tik gydytojui atlikus detalią apžiūrą galima nustatyti, ar endodontinis gydymas reikalingas.

DANTŲ ŠAKNŲ KANALŲ GYDYMO ETAPAI: 

Dantų šaknų kanalų gydymas vyksta keliais etapais.

  1. Gydymas pradedamas nuo danties būklės ir atliktos rentgeno nuotraukos įvertinimo. Esant poreikiui, panaudojamas nuskausminimas, gydomas dantis izoliuojamas nuo seilių tam, kad procedūros metu išlaikytume dantį švarų ir į jį nepatektų seilės.

  2. Mikroskopo naudojimas: mūsų klinikoje naudojamas puikai apšviečiantis ir daugybę kartų vaizdą padidinantis mikroskopas. Specialistas mikroskopu kruopščiai apžiūri ir įvertina dantų kanalų būklę. Gydymo metu mikroskopas padeda išsaugoti sveikus danties kietuosius audinius. Profesionalus gydymas su moderniausiomis priemonėmis užkerta kelią pakartotiniam mikroorganizmų patekimui į danties kanalą. 

  3. Tuomet pradedamas dantų kanalų valymas: pašalinamos senos plombos, išvalomi pažeisti danties audiniai, suformuojama endodontinė ertmė. Infekuota pulpa su specialiais instrumentais pašalinama iš pulpos kameros ir danties šaknų kanalų.

  4. Išvalius ir paruošus danties šaknies kanalus plombavimui, kanalai užpildomi su specialia plombine medžiaga, vadinama gutaperča. Dantis po kanalų plombavimo dažniausiai atstatomas su laikina plomba.

  5. Pacientui atlikus endodontinį gydymą ir atstačius danties vainiką pasirinkta restauracija, yra išsaugomas natūralus dantis, kuris atlieka  kramtymo funkciją. Endodontiškai gydytus dantis rekomenduojama protezuoti, todėl kad šios restauracijos ne tik atkuria kramtymo funkciją, bet ir užtikrina tvirtumą.

DANTŲ ŠAKNŲ KANALŲ PERGYDYMAS

Kartais dėl ankstesnio gydymo komplikacijų, iki galo neišgydytos infekcijos ar nesandaraus užplombavimo reikalingas endodontinis pergydymas. Šios procedūros metu dantų kanalai yra iš naujo išvalomi, dezinfekuojami ir užplombuojami. Mūsų klinikos specialistai dantų šaknų kanalų pergydymą atlieka švelniai, kruopščiai ir profesionaliai. 

SKAUSMAS PO DANTŲ KANALŲ GYDYMO

Nors ir dantų kanalų valymas nėra skausminga  procedūra, nes tam yra taikomas nuskausminimas, nedidelis skausmas yra normali organizmo reakcija. Kai baigiasi anestezijos vaistų poveikis, organizmas pradeda reaguoti į dirbtinę procedūros intervenciją.  Todėl po danties kanalo užpildymo keletą dienų dantį gali mausti ir lengvai skaudėti. Numalšinti skausmą galima gydytojo paskirtais vaistais. Tačiau jei pastebėjote tinimą, pūlinio formavimąsi ar paskirti vaistai nepadeda, nedelsdami kreipkitės į savo gydytoją. 

BURNOS PRIEŽIŪRA PO DANTŲ KANALŲ GYDYMO

Kaip elgtis iškart po gydymo?

  • Po dantų kanalų gydymo procedūros apie 30 minučių  nevalgykite ir negerkite nieko

  • Jei procedūrai buvo naudojamas nuskausminimas, nevalgykite, kol nepraėjo tirpimo jausmas, nes galite netyčia įsikąsti į lūpas, skruostą ar  liežuvį

Kaip prižiūrėti gydytą dantį?

  • Kol dantis yra tvarkomas, nekramtykite nieko kieto su ta puse. Gydomas dantis yra silpnesnis, todėl jis gali lūžti. Be to, gydymo metu dantis yra su laikina  plomba, kuri gali neatlaikyti kramtymo ir iškristi. 

  • Laikina plomba gali pakeisti spalvą, nusidėvėti ar aptrupėti. Jei laikina plomba kelia diskomforta ir braižo burną, susisiekite su mūsų klinikos gydytojais. 

  • Jei laikina plomba iškrito, iš karto susisiekite su savo gydytoju, kad būtų paskirtas skubus vizitas apžiūrai ir naujos plombos uždėjimui. Jei negalite apsilankyti pas gydytoją greitai, prieš valgant uždenkite danties ertmę vatos gabalėliu. 

  • Po dantų kanalų gydymo būtina laikytis kokybiškos burnos higienos. Dantis valykite bent du kartus per dieną minkštu šepetėliu, naudokite tarpdančių priemones, liežuvio valiklį bei burnos skalavimo skystį pagal poreikį. 

KIEK KAINUOJA DANTIES KANALO GYDYMAS?

Mūsų klinikoje daugiašaknio danties kanalo gydymas kainuoja 110 Eur, o vienašaknio danties - apie 140-170 Eur. Svarbu žinoti, jog viename daugiašaknyje dantyje gali būti nuo 1 iki 4 kanalų. 

Tiksli dantų kanalų gydymo kaina priklauso nuo įvairių veiksnių: kanalo formos, pažeistų dantų kanalų kiekio ir t.t. Endodontinis gydymas reikalauja kruopštaus darbo bei didelės patirties. Mūsų klinikoje naudojami moderniausi ir kokybiškiausi instrumentai bei medžiagos, kurie sudaro didelę endodontinio gydymo kainą. 

Mūsų kontaktai

Susisiekite:

Susisiekite su mumis